top of page

Familieopstellingen

Familieopstellingen is een wetenschappelijk onderbouwde methode die, onzichtbare, hinderlijke patronen naar de oppervlakte brengt.

Heb je het gevoel dat je te veel verantwoordelijkheid ervaart in het dagelijks leven? Dat je vaak getriggerd wordt door je kinderen of anderen om je heen? Of dat je soms uit het niets heel boos kan worden? Voor deze thema’s en nog vele andere zou een familieopstelling kunnen helpen. Lees meer op de pagina voor wie zijn familieopstellingen.

Wat is een familieopstelling? 
Een familieopstelling is een effectieve manier om de onbewuste patronen in je familie van herkomst te onderzoeken en zichtbaar te maken. Tijdens een familieopstelling kijk je naar personen en gebeurtenissen binnen jouw familiesysteem die met elkaar verbonden zijn en van invloed kunnen zijn op jouw leven. Belastende patronen kunnen worden doorbroken, dingen die je hebt gedragen voor een familielid kunnen worden teruggegeven en verstrikkende relaties kunnen worden ontrafeld. Je zult meer regie krijgen over je eigen leven, geven en nemen komt meer in balans en opvoeden zal je minder energie kosten.  

MariekeBrenkman_familieopstelligen_3.png

Wat is een systeem? 
Een systeem is een groep met haar eigen regels en wetten, bijvoorbeeld een familie, waarin iedereen zijn eigen rol heeft. De werking van de (ongeschreven) regels en wetten, de onderlinge verhoudingen en de onuitgesproken rollen kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn. Ze kunnen leiden tot onbegrip en verwarring. In het dagelijks leven kun je daarmee onder druk komen te staan. 


Hoe verloopt een familieopstelling? 
Een familieopstelling begint met een inleidend gesprek. We gaan op zoek naar jouw verlangen. Waar wil je helderheid over krijgen? Daarna maken we een genogram; een soort stamboom waarmee we bepaalde gezins-, en gedragspatronen zichtbaar maken. Vervolgens begint de opstelling. Er wordt een ruimtelijke uitbeelding gemaakt van je familie. Dat kan met figuren zoals poppetjes en vloerankers (A-4tjes) of eventueel met representanten (personen die je familielid vertegenwoordigen). Na afloop heb je een inkijkje gekregen in je eigen familieverhaal. Dit geeft inzicht, wat het begin kan zijn van een helingsproces.


Wie is de grondlegger van familieopstellingen? 
Familieopstelling is een wetenschappelijke onderbouwde methode die door psychotherapeut Bert Hellinger is ontwikkeld. Naast de leer van Hellinger ben ik opgeleid met het gedachtegoed van Frans Ruppert. Hij is docent psychologie in München en werkzaam als vrijgevestigd psychotherapeut. Ruppert benadrukt “Het verlangen van de cliënt” als uitgangspunt van een opstelling. Er wordt in de richting van de toekomst gekeken.  

 

bottom of page